Dagen Haus külalistemaja

Märtsikuu karantiinis elu

Tõenäoliselt kõlab loogiliselt, et nt. küps õun on tervisele kasulikum, kui toores õun. Ja seda mitte seetõttu, et toored õunad võivad kõhu lahti teha. Inimese maitsemeel ütleb, et nüüd on õun küps, vajalikud ained kokku korjanud. Seetõttu ei vaja ehk suuremat veenmist, et küpses astelpajus on oluliselt rohkem kasulikke ained, nt. õlide sisaldus kasvab kordades.

Seda sama kinnitab inimese maitsemeel, kui ta kõrvuti saab proovida toorest ja küpset astelpaju marja.

Astelpaju suurim kasu inimese immuunsusele ei ole tema kõrge C vitamiini sisaldus, vaid eelkõige erinevad õlid, rasvhapped, antioksüdandid jm tihti haruldased elemendid.
Et need late harvest astelpajus sisalduvad keerulised ühendid saaks organismile kõige täielikumalt kättesaadavaks teha, tahaks anda edasi Lauri Aaspõllu soovitused, mis on kujunenud tema pikast praktikast. Iseendal katsetuna kahel talvehooajal on andnud tulemuseks haigustevabad hooajad. Loomulikult ei väldi see täielikult nõrga enesetundega päevi, kus on tunda kuidas organism võitleb terveks jäämise nimel.

 

Külmutatud marjad loputatakse kergelt läbi. Seejärel purustatakse hakklihamasinas või mõnes teises tiguajamiga pressis koos seemnetega. Seemnetes ja seemnekestades on pool marja kasulikest ainetest. Kiire mikser kipub seemned terveks jätma ja aereerima segu, kus hapnik omakorda rasvhapetega kokkupuutudes nende kasulikkust vähendab.
Selline purustatud marjade ja seemnete mass oleks mõistlik segada kreeka jogurtiga ja lasta seista 1 ööpäev, et piimarasvad aitaks astelpaju inimesele paremini omastatavaks muuta. Lihtsam on nädala ports valmis teha, arvestusega ca 50 gr astelpaju päevas. Selle põhja pealt on hea igapäevaselt nt. banaani ja teiste puuviljadega smuutisid teha.

Tervist hoides ja turgutades kevadele vastu

Kuigi Hiiumaa on külalistele täiesti suletud ning igasugune laeva- ja lennuliiklus on piiratud, siis elu siiski läheb edasi. Kalnedrisse vaadates saabus kevad 20.03.2020, ent õhus oli ammu tunda kevade hõngu ja ka loodus näitas ärkamise märke. Linnud juba saabuvad, puudel on pungad, kasel jookseb mahl ja ka esimesed sinililled kaunistavad metsaalust.

Sel kevadel otsustasime tervitada meie juurde saabuvaid linde pesakastidega. Veetsime terve päikeselise hommikupooliku puudel ronides ja õigeid kohti valides. Pesakastid said paigutatud ja nüüd jääb meil vaid põnevusega oodata ja loota, et keegi nendesse ka varsti sisse kolib ja sel kevadel seal omale  pesa loob.

Siit meie ülekutse armsad sõbrad. Kasutage hetke “ootel” olevat elukorraldust loova ja hingelise poolega tegelemiseks! Käige looduses, korrastage oma tagavhoove ja tundke sellest meile just kui kingitud ajast rõõmu. Millal veel saame rahulikult nautida looduses tegutsemist sedasi,  et argipäeva töömured kuklasse ei hinga?

Sellel kevadel on Dagen Haus külalistemajas müügil Kassari Late Harvest Astelpaju külmutatud marju ja kuivkülmutatud marja pulbrit.

5 kg Kassari Late Harvest astelpaju külmutuskastis koos pakikese astelpaju lehtedega maksab 35 eur Hiiumaal / 40 eur mandril.

100 gr. Külmkuivatatud Kassari Late Harvest astelpaju (=624 gr tavamarju) 6,9 eur
420 gr külmkuivatatud Kassari Late Harvest astelpaju (3 kg tavamarju) 25 eur

Kõiki tooteid saab tellida, kirjutades dagen@dagen.ee

Armsasd sõbrad, olge hoitud ja loodame teid peagi meie juures uuesti näha!

etET
en_GBEN etET